Het rijbewijs kost in Nederland ongeveer 2300 euro
Beginnende in ons eigen land: In Nederland ben je voor het behalen van een rijbewijs gemiddeld 2.300 euro kwijt, volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten 2017. Daarbij is uitgegaan van gemiddelde 38,4 lesuren die samen zo’n 1.600 euro kosten en zo’n 700 euro aan overige kosten die gerelateerd zijn aan de examens. Meer informatie over de kosten voor een rijbewijs in Nederland lees je hier.
In de Verenigde Staten lopen de kosten uiteen van 20 tot wel 900 euro
De kosten voor het behalen van een rijbewijs verschillen namelijk per staat. Toch moeten alle Amerikanen een gelijksoortige procedure doorlopen. Tieners kunnen al vanaf hun vijftiende jaar een ‘leerling-vergunning’ aanvragen, als ze de test daarvoor goed doorstaan. Hiermee mogen ze een beperkt aantal uren rijden met een beperkt aantal passagiers. Als ze zestien zijn mogen ze examen doen voor een echt rijbewijs.
In Canada kost een rijbewijs ongeveer 106 euro
Net als in de VS moeten Canadezen een aantal testen doen voordat ze een rijbewijs kunnen bemachtigen. Zo moeten ze hun zichtvermogen laten testen, een kennistoets doen en twee praktijkexamens afleggen. Dit proces kan tot 24 maanden in beslag nemen. Evenals Amerikanen mogen ook Canadezen het rijbewijs halen vanaf hun zestiende jaar.
Een Russisch rijbewijs kost ongeveer 26 euro
Om een rijbewijs te behalen moeten Russen wel 130 theorielesuren volgen en 56 rijlessen. Het Russische Tsarenrijk was een van de eerste landen waar een rijbewijs werd ingevoerd. De eerste rijbewijzen werden daar uitgegeven in 1900.
De kosten voor het rijbewijs in het Verenigd Koninkrijk zijn minimaal 1.530 euro
In het Verenigd Koninkrijk kun je voor je rijbewijs opgaan vanaf het zeventiende jaar. Ook voor dit rijbewijs moeten meerdere theorie- en praktijklessen gevolgd worden.
Een rijbewijs kost in India omgerekend meestal slechts 2,37 euro
Pas na de Motor Vehicles Act van 1988 waren bestuurders van auto’s in India verplicht een rijbewijs te hebben voor het rijden in de openbare ruimte. De bestuurder moeten op z’n minst 16 jaar zijn voor een leerling-rijbewijs en 18 jaar voor een permanent rijbewijs.
Rijbewijzen in Spanje kosten tussen 717 en 2.008 euro
In Spanje moeten tieners minstens 18 jaar zijn voordat ze zelfstandig een auto mogen besturen. Ook hier moeten wel theorie- en praktijklessen gevolg worden. Deze verschillen nogal in prijs.
In Frankrijk kost een rijbewijs ongeveer 1.300 euro
In Frankrijk zijn slechts een beperkt aantal rijexamens per jaar beschikbaar. Deze examens worden gevuld door de rijscholen, die streng selecteren op de toelating. Een rijbewijs in Frankrijk bemachtigen is moeilijk en kan zo’n twee jaar duren.
De kosten voor een rijbewijs in Duitsland liggen tussen 2.000 en 3.200 euro
In Duitsland kost het erg veel moeite om een rijbewijs te behalen. Een van de vereisten is bijvoorbeeld een acht uur durende eerste-hulpcursus. Voor alle 30 meerkeuzevragen op het theorie-examen kunnen meerdere antwoorden juist zijn. Ook leert men in Duitsland van alles over de techniek in auto’s.
Rijbewijzen in China kosten gemiddeld ongeveer 76 euro
Om een rijbewijs te krijgen in China moet je minsten 18 jaar oud zijn. De kosten variëren nogal.
In Australië kost een rijbewijs circa 111 euro
Leerlingen in Australië moeten drie fasen doorlopen om een permanent rijbewijs te bemachtigen, maar dit kan verschillen tussen staten. In New South Wales is het leerproces over vier jaar uitgesmeerd om veilig rijden te promoten.
In Mexico betaal je voor een rijbewijs ongeveer 45 euro
Tot maart 2018 was Mexico stad een van de weinige steden waar je rijgeschiktheid niet getest hoefde te worden. Sinds dit jaar moeten leerling-bestuurders echter een rijexamen afleggen voordat ze een rijbewijs kunnen krijgen.
In Ierland kost een rijbewijs minimaal 660 euro
In Ierland kan je je rijbewijs halen vanaf je zeventiende jaar en ook hier moeten zowel theorie- als praktijklessen gevolgd worden.
In Brazilië lopen de kosten uiteen van omgerekend 180 tot 339 euro
In Brazilië moet je 18 jaar of ouder zijn om een rijbewijs te kunnen halen. Eerst moet je een dictee-examen afleggen om te bewijzen dat je kan lezen. Daarna kunnen aspirant bestuurders de gebruikelijke theorie- en praktijktesten afleggen.
Een rijbewijs in Argentinië kost ongeveer 117 euro
Bijna iedereen rijdt in Argentinië ,omdat het zo’n groot land is en veel plaatsen alleen per auto te bereiken zijn. De procedure om een rijbewijs te krijgen is er vrij eenvoudig en duurt niet lang.
In Denemarken kost een rijbewijs 1.346 euro
De procedure om een rijbewijs te bemachtigen in Denemarken is vrij standaard, maar duur. De kosten zijn inclusief theorielessen een theorie-examen en rijlessen en een rijexamen.
In Zweden lopen de kosten voor een rijbewijs uiteen van 385 tot 1.446 euro
De prijs voor een Zweeds rijbewijs is afhankelijk van het aantal lessen dat een aspirant-bestuurder nodig heeft en de prijs van de rijschool. De kosten zijn hoger in de steden dan in op het platteland.
In Noorwegen kost een rijbewijs zo’n 3.189 euro
De kosten voor een Noors rijbewijs zijn fors. Niet vanwege het rijbewijs zelf, maar vanwege de intensieve verplichte training. Daarom is Noorwegen een van de duurste landen ter wereld om een rijbewijs te bemachtigen.
Een rijbewijs in Saudi Arabië kost ongeveer 46 euro
Tot 24 juni 2018 mochten vrouwen in Saudi Arabië niet autorijden. Nu wel, maar vrouwen moeten meer betalen voor een rijbewijs dan mannen. Vrouwen betalen ongeveer 4 tot 8 keer meer dan mannen.
In Italië kost een rijbewijs slechts 118 euro
Vanaf 18 jaar kan je je rijbewijs halen in Italië. Ook hier zijn de lessen vrij standaard.
In Thailand kost een rijbewijs zo’n 16 euro
Aspirant-bestuurders moeten in Thailand minstens 18 jaar zijn. Een Thais rijbewijs is geldig in de tien landen van de ASEAN, een samenwerkingsverband van Zuid-Oost Aziatische landen, waaronder Vietnam, Singapore en Maleisië.