Taxichauffeur wordt een steeds populairder beroep onder mensen van alle leeftijden. Dit komt mede dankzij de grote flexibiliteit om overdag of ’s avonds te werken, door de week of in het weekend. Wist je dat de meeste taxichauffeurs zzp’ers zijn? Daarnaast kun je er uiteraard ook voor kiezen om voor een taxibedrijf werken. Nederlandse taxichauffeurs moeten, naast hun taxi rijbewijs, ook beschikken over een taxipas of chauffeurspas (ook wel chauffeurskaart genoemd). In deze blog leggen wij je uit hoe jij je taxipas kunt behalen.
Voor wie is de taxi opleiding?
De taxi opleiding is geschikt voor iedereen die graag aan de slag wil als taxichauffeur. Je kunt dan als taxichauffeur aan de slag binnen het personenvervoer, leerlingenvervoer of zorgvervoer. Om deel te mogen nemen aan het examen moet je minimaal 17 jaar zijn. Er is dus geen maximale leeftijd verbonden aan de taxi opleiding, iedereen kan dus vanaf 17 jaar en ouder kan deelnemen aan de opleiding en het examen.
Twee mogelijkheden
Je hebt twee mogelijkheden om een taxipas te verkrijgen, namelijk het volgen van een taxi opleiding of een cursus. Het verschil zit hem in de tijdsduur. Een taxipas cursus duurt namelijk gemiddeld 3 tot 6 weken. Uit de praktijk is gebleken dat de meeste hun diploma binnen 4 weken behalen. Cordewener verzorgd deze taxi opleiding van A tot Z. Naast de taxipas cursus kun je ook ervoor kiezen om een via een opleiding een Mbo-opleiding taxichauffeur te worden. Deze taxi opleiding duurt 2 tot 3 jaar. Je zult dan binnen een jaar moeten slagen voor zowel je theorie als de praktijk. Een fijn voordeel is dat het niet uit maakt in welke volgorde dit gedaan wordt. Wij adviseren je daarom om je examen zo vroeg mogelijk in te plannen, want in geval van niet slagen zal er herexamen gedaan moeten worden.
Inhoud van de taxi opleiding
Voordat je kan deelnemen aan de opleiding moet je in het bezit zijn van rijbewijs B. Bij rijbewijs B heb je namelijk alles geleerd over verkeersregels en verkeerstekens. De verkeerswetgeving wordt tijdens de opleiding taxipas namelijk nog eens uitvoerig behandeld.
Bij de taxi opleiding zul je ook leren hoe je moet omgaan tijdens onvoorziene situaties. Je kunt helaas soms ook te maken krijgen met vervelende situaties, zoals een verkeersongeval. Het is dan belangrijk dat je weet hoe je dan moet handelen. Taxichauffeur zijn is een uitdagend en afwisselend beroep en je komt veel in contact met verschillende mensen. Daarom leer je conflictsituaties herkennen en vermijden, en hoe jouw eigen gedrag hierop van invloed van is. De opleiding behandelt ook hoe te handelen bij agressie, iets wat helaas steeds vaker voorkomt bij het beroep taxichauffeur.
Taxi theorie en praktijk
Tijdens de praktijklessen leer je alles over stratenkennis. Je moet namelijk weten welke snelwegen waar naartoe leiden, maar ook stratenkennis van de eigen omgeving. De praktijkles behandeld ook het rijden van punt A naar punt B, waarbij het belangrijk is de juiste procedure te volgen. Tevens oefen je de klantvriendelijkheid in de praktijk. Cordewener verzorgd deze procedure en bied je de nodige ondersteuning bij je taxi theorie- en praktijkexamen.
Theorie- en praktijkexamen doen
Voordat je een taxipas kan aanvragen, moet je bij het CBR het chauffeursdiploma halen. Om het chauffeursdiploma te behalen leg je twee examens af, namelijk het theorie examen en praktijk examen. Het theorie examen zal ongeveer 60 minuten duren en zal bestaan uit 28 meerkeuzevragen en 12 overige vragen. Deze vragen bestaan uit het gedrag, houding, communicatie en de wet- en regelgeving. Je hebt je theorie examen gehaald wanneer je 32 of meer vragen goed hebt. Hierna zul je de uitslag direct te zien krijgen.
Dan het praktijkexamen. Hiervoor dien je zelf een taxi mee te nemen. Deze moet voorzien zijn van navigatie en communicatieapparatuur. Het praktijkexamen duurt 85 minuten en zal bestaan uit drie opdrachten. Als eerst wordt er van je gevraagd om op aanwijzing van de examinator vanaf het CBR te rijden naar een opgegeven adres of locatie. Hierbij mag je geen gebruik maken van navigatie of een plattegrond. Bij de tweede opdracht krijg je weer een locatie aangeven, maar mag je nu wel gebruik maken van de navigatie of plattegrond. Bij de laatste opdracht zal je terug moeten rijden naar het CBR. De uitslag van het examen zal je dan ook direct te horen krijgen. Zowel de uitslag van de theorie als de praktijk zijn beide 1 jaar geldig.
Geslaagd?
Je bent eindelijk geslaagd, maar wat nu? Om je zelf als officiële taxichauffeur te benoemen moet je nog een aantal zaken regelen. Je moet namelijk als eerste je taxipas aanvragen. Dit kan op de site van het KIWA Register. De taxipas is persoonsgebonden en geeft toegang tot de boordcomputer, registreert de rij- en rusttijden en plaatst een digitale handtekening. Tevens wordt dit gebruikt als een visueel identificatiemiddel. De taxipas is 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar hoor je deze opnieuw aan te vragen.
We hopen dat je hiermee een beter beeld hebt gekregen over het beroep taxichauffeur en wat er allemaal bij komt kijken. Wist je dat je bij ons terecht kunt voor je taxi rijbewijs, maar ook andere opleidingen. Zo kun je bij ons je rijbewijs B, rijbewijs BE, rijbewijs C, rijbewijs CE behalen en kun je ook terecht voor Code95. En voor vragen en meer informatie kun je terecht op onze site!
Bekijk hieronder een video van een van onze internationale leerlingen die bij ons haar rijbewijs heeft mogen halen.