Ben je bezig met rijlessen en ga je binnenkort jouw rijbewijs halen? Of heb je net jouw rijbewijs behaald? Dan heb je vast wel eens van een puntensysteem rijbewijs of puntenrijbewijs gehoord. Het systeem bestaat al enkele jaren en is er om ongelukken te voorkomen. Er zijn twee soorten puntensystemen die worden gebruikt. Hierbij gaat het om een puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs. Bij beide wordt er gebruik gemaakt van punten die aangeven of en hoe vaak er een regel wordt overtreden. Om ervoor te zorgen dat jij helemaal op de hoogte bent van alles wat jouw rijbewijs met zich meebrengt, leggen we je hieronder uit wat het puntensysteem precies is.
Wat is het puntenrijbewijs?
Voor het puntenrijbewijs gelden regels die worden gehandhaafd in Nederland. Je ontvangt een punt op je rijbewijs als je staande wordt gehouden vanwege een overtreding. Het puntenrijbewijs in Nederland geldt bij de volgende overtredingen: bumperkleven, snelheidsovertreding en het veroorzaken van gevaar, schade of een ongeval. Het puntensysteem voor je rijbewijs geldt alleen als je staande bent gehouden voor een van bovenstaande overtredingen. Daarnaast is het strafpuntenrijbewijs er ook voor alcohol. Wanneer je te veel alcohol of drugs hebt ingenomen, ontvang jij een punt en aantekening op je rijbewijs. Bekeuringen of overtredingen in het buitenland gelden niet mee en zorgen dus niet voor een punt op het rijbewijs.
Wil je meer weten over veilig rijden en voorkomen van strafpunten? Of zoek je een betrouwbare rijschool om je rijvaardigheid te verbeteren?
Heeft iedereen een puntenrijbewijs?
Het puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders in Nederland die in het bezit zijn van een rijbewijs. Daarnaast bestaat er een speciaal beginnersrijbewijs, bedoeld voor bestuurders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben. Zowel ervaren als beginnende bestuurders kunnen strafpunten op hun rijbewijs krijgen bij bepaalde overtredingen.
Hoeveel punten heb je op je rijbewijs?
Wanneer je een beginnende bestuurder bent, mag je nog geen twee punten op je rijbewijs binnen 5 jaar krijgen. Ontvang je er twee, dan krijg je een schorsing en mag je niet rijden. In deze schorsing wordt er een rijvaardigheidsonderzoek van het CBR ingesteld en moet je opnieuw een theorie-examen afleggen. Pas wanneer je dat hebt gehaald, krijg je jouw rijbewijs terug.
Ervaren bestuurders hebben ook een limiet van twee punten binnen 5 jaar. Wordt de persoon in 5 jaar tijd twéé keer aangehouden voor het rijden onder invloed, dan moet hij of zij het rijbewijs inleveren. Het rijbewijs wordt ongeldig verklaard en kan pas opnieuw worden opgehaald wanneer de bestuurder een nieuw examen heeft afgelegd. Een opfriscursus bij Cordewener kan hierbij helpen. In een opfris-rijles wordt er extra aandacht besteed aan de punten waar jij moeite mee hebt. Dit kan helpen om je rijvaardigheden te verbeteren en ervoor te zorgen dat je beter voorbereid bent op de weg, waardoor je minder kans hebt om overtredingen te begaan en punten op je rijbewijs te krijgen.
Het punten rijbewijs en snelheid
Bestuurders met een beginnersrijbewijs ontvangen ook punten op het rijbewijs wanneer ze te hard hebben gereden. Hiervoor moet je opnieuw zijn staande gehouden en geldt het alleen bij extreme overtredingen van de snelheidslimiet. Hierbij wordt er een punt aan het rijbewijs toegevoegd als de bestuurder meer dan 40 kilometer per uur te hard rijdt op de snelweg of meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt binnen de bebouwde kom.
Voor ervaren bestuurders gelden wederom de gewone regels betreft het te hard rijden. De punten op het rijbewijs gelden dus ook voor de snelheid die jij rijdt. Het is van groot belang dat je als beginnende bestuurder goed op de hoogte bent van de snelheidslimiet. Zorg er daarom dat je bij Cordewener je rijlessen volgt.
Strafpuntenrijbewijs en alcohol
Het rijbewijs punten in Nederland betreft alcohol geldt niet alleen bij beginnende bestuurders, maar ook bij bestuurders die al langer dan 5 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Het enige verschil met beginnende en ervaren bestuurders is het feit dat ervaren bestuurders een iets hoger promillage mogen hebben.
Beginnende bestuurders mogen niet meer dan een promillage van 0.2 in het bloed hebben. Bij ervaren bestuurders ligt dit promillage op 0.5. Ook wanneer een bestuurder weigert deel te nemen aan het alcohol onderzoek, wordt er uitgegaan van een te hoog percentage en wordt er een aantekening op het rijbewijs toegevoegd.
Je weet nu hoe de puntentelling eruit ziet, maar ben je ook geïnteresseerd in de meest gemaakte fouten tijdens een rijexamen? Bekijk dan de video hieronder!